op zoek naar gebruiksgemak

Bibliotheeksite Zeist vernieuwd

Sinds een paar weken heeft Zeist een nieuwe site en dat is even wennen. Landingspagina Ideacultuur Zeist, voorheen bibliozeist.nl  Als ik voorheen bibliozeist.nl intypte, kwam ik op een nogal rommelige pagina terecht met weinig gebruiksgemak. Nu land ik bij Idea, een kleurrijke pagina waar de ontwerper zich lekker uitgeleefd heeft.

Het is een stuk mooier maar ook megalomaner dan voorheen: een groot deel van het scherm bevat bewegende plaatjes en info over Idea die ik niet iedere keer hoef te zien. Jammer, zelfs een home-button ontbreekt.
Gelukkig kan ik nu direct naar de “verlengknop“, de enige die ik straks nog gebruik. Het rare is dat op de pagina bibliotheek de veelgestelde vragen niet in het menu staan maar onderaan, net niet zichtbaar op mijn scherm.

Ik kan instellingen wijzigen via Mijn Menu, helaas is dat een algemene link naar mijn inlogscherm en biedt dat weinig toegevoegde waarde.

Informatie over ebooks en een speciaal appje,  zit verstopt in het eerste bewegende scherm, dus niet in het menu. App: De Bibliotheek (Android-versie)Het goede nieuws is dat de app met:  Geleend, Verlanglijst, Leden en Bibliotheken werkt op mijn Android-telefoon. Voor de vergeetachtigen: het adres staat er zelfs in, maar niet de actuele openingstijden of adressen van andere bibliotheken.

Om het ebooks-aanbod te achterhalen is enig geduld nodig: ik moet wachten op een plaatje van een vrouw op een bankje en dan snel klikken. Er komt een scherm met veel informatie en de geoefende zoeker kan halverwege de pagina doorklikken naar de ePortal, een nogal ingewikkelde site van Ebsco Host, waar je met enig geduld een bescheiden aanbod van ebooks kunt aantreffen, allemaal in PDF-formaat. Inlogscherm Eportal (Ebsco Host)
Voorwaarde voor gebruik is de  installatie van Adobe’s DRM programma. Zoeken in de Idea-catalogus met “ebook” levert niets op, wel als ik zoek binnen de site.

Kortom, het ziet er mooier uit en sommige functies zijn bijzonder handig maar vanuit een usability/webvriendelijkheids standpunt gezien had het beter gekund. Evenals mijn lange inlogcode die op mijn pasje zonder nul begint maar bij het inlogscherm van Idea wél een voorloopnul heeft. Als u het nog snapt?

Tot slot nog een extra kanttekening: wat moeten visueel gehandicapten met deze site? De plaatjes bevatten geen Alt-tag, dus als je erover heen schuift gebeurt er niets. Misschien een aandachtspunt voor Bartimeus?

Geef een reactie

Voorbeelden
Home csconsultancyzeist.nl Home effeff.nl Home advoo.nl

Copyright Webvriendelijk © 2012. All Rights Reserved.