op zoek naar gebruiksgemak

Marktplaats: ideale plek voor handelaren en oplichters

Sinds 8 jaar maak ik met enige regelmaat gebruik van marktplaats.nl. Gelukkig zijn de meeste diensten nog steeds gratis en is het daardoor behoorlijk laagdrempelig.

Als je eenmaal een account aangemaakt hebt, kun je zo je spullen te koop aanbieden. Belangrijk daarbij is dat je zorgt voor goede foto’s, liefst van dichtbij. En direct reageren als iemand een bod doet.  Want was het voorheen nog aan te raden om even te wachten op het hoogste bod, nu loop je snel de kans dat de laatste bieders al elders hun object of dienst gevonden hebben voordat je gereageerd hebt.

De keerzijde is van marktplaats.nl is de vrijblijvendheid van de biedingen maar ook het gemak waarmee allerlei typjes ons proberen op te lichten. E-mails uit Nigeria zijn inmiddels berucht en duidelijk herkenbaar als fake.

Maar wat te doen met dat vriendelijke gabbertje uit Voorburg dat precies datgene heeft wat jij zoekt? Vaak gaat het om relatief kleine bedragen (in dit geval rond de € 20,00) die je als koper gemakkelijk overmaakt. En dan blijkt ineens dat de zg. verkoper niet meer thuis geeft.
In mijn geval had ik een duidelijk banknummer én naam. Dus een en ander als procesverbaal naar de politie gestuurd, maar nu na 6 maanden nog geen resultaat.

Helaas zijn banken in deze niet bepaald behulpzaam en de voormalige Postbank zette mij zelfs op het verkeerde been: ik belde daarom naar de ING met de vraag hoe dat zat met naam-nummercontrole en nu blijkt dat ze die check niet altijd uitvoeren.  (In dit geval dus ook niet.) En bij doorvragen bleek dat ze zelfs niet eens alle ING-nummers in hun eigen database hebben. Namen doorgeven mogen ze ook niet, dus we moeten het zelf doen.

Daarom een tip: raadpleeg bij enige twijfel en liefst voordat je betaalt de site opgeletopinternet.nl.
Zij hebben een overzicht van dubieuze transacties en vooral de mogelijkheid om op banknummer te zoeken.
Hier kun je zien wat het cv van sommige handelaren is en hoe ze, steeds onder een andere naam, te werk gaan.
In termen van webvriendelijkheid valt er nog wat af te dingen, maar de inhoud maakt het ruimschoots goed!

Geef een reactie

Voorbeelden
Home csconsultancyzeist.nl Home effeff.nl Home advoo.nl

Copyright Webvriendelijk © 2012. All Rights Reserved.